YASALAR NEDEN YAPILIR?
Yazımın başlığında sorduğum soruyu tekrar sorayım. Yasalar neden yapılır? Haydi, bakalım yanıt verin? ‘’Uygar bir ülkede insanların başkalarının hak ve özgürlüklerine müdahale etmeden yaşam kurallarına uyması için’’ dediğinizi duyar gibi oldum. Ancak kısmen yanılıyorsunuz. Çünkü yasaların uygulanması ülkeden ülkeye göre değişiyor. Yasalar bazı ülkeler de toplumsal yaşamı düzenlemek için yapılıyor, bazı ülkelerde de ise göstermelik olsun diye yapılıyor. Bizim ülkemiz de maalesef yasalar göstermelik olsun diye yapılan ülkelerden birisidir.
Konuya balıklama girdiğime göre sanırım ne demek istediğimi anladınız. Ancak ben yine de size izah edeyim. Bugüne kadar özellikle AKP iktidara geldiğinden bu yana yasalar sürekli ihlal ediliyor. Yasaları ihlal etmek önceki iktidar dönemlerinde de olmuştu ama AKP iktidarı döneminde tavan yaptı dersen sanırım yanılmış olmam. Neden mi dersiniz? Bakın açıklayayım. Sadece ve sadece son dönemden bir örnek vereceğim. Önceki dönemleri pas geçiyorum. Çünkü yasaların çiğnenmesine yönelik en son örnek, ülkemizin geldiği durumu net bir şekilde ortaya koyuyor.
Örneğim, hepinizin de tahmin ettiği üzere TBMM Başkanı Binali Yıldırım ‘ın TBMM Başkanlığından istifa etmeden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olmasıdır. Binali Yıldırım ileriki günlerde istifa eder mi bilemiyorum. Daha da doğrusu Belediye Başkan Adaylığının Yüksek Seçim Kurulu’na bildirilmesinden itibaren istifa eder mi bilemiyorum. Ancak görünen o ki, Binali Yıldırım istifa etmeyecek. Çünkü istifası ile ilgili MHP Genel Başkanı istifa etmesine gerek yok demişti. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’da zaten gerek yok demişti. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’da BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’a “İstifa etmesine gerek yok. Zaten tekrar gelecek buraya, Ankara’ya. Bu yetiyor bize. Binali Bey de farkında bu durumun. Tabloyu görmemesi mümkün değil.” dedi. Meral Akşener ise Binali Yıldırım’ın istifa etmesi gerektiğini söyledi ama Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Binali Yıldırım’ın istifa etmesine gerek yok demesinden sonra Meral Akşener’in bu konu da tepki vermesinin bir anlamı kalmıyor.
Anayasa’nın 94. Maddesi ne diyor? “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Başkanvekilleri, üyesi bulundukları siyasi partinin veya parti grubunun Meclis içinde veya dışındaki faaliyetlerine; görevlerinin gereği olan haller dışında, Meclis tartışmalarına katılamazlar; Başkan ve oturumu yöneten Başkanvekili oy kullanamazlar.” Şimdi bu maddeyi görmezden gelmek, Anayasamız da böyle bir maddenin olduğunu yok saymak TBMM Başkanına yakışır mı? Yasaya salt Binali Yıldırım açısından bakmıyorum. Ben yasaya TBMM Başkanı açısından bakıyorum. Yani bu yasayı bugün Binali Yıldırım ihlal ederse yarından sonra seçilecek diğer TBMM Başkanları da ihlal etmezler mi? Sonrasında bu bir alışkanlık haline gelmez mi? O zaman bu yasama maddesinin ne anlamı kalır?
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi anlayabiliyorum. Onlar bu yasanın çiğnenmesinden dolayı rahatsız değiller. Peki, Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ne oluyor? Yasaların çiğnenmesine en yüksek perdeden itiraz etme konumunda olan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı’na ne oluyor? Cumhuriyet Halk Partisi’nin bir görevi de yasaların çiğnenmesine destek olmak mıdır? Yazık. Hem de çok yazık. Atatürk’ün kurmuş olduğu ve Cumhuriyeti kuran partinin yasaların çiğnenmesine destek olur hale gelmesi üzücüdür. 14.01.2019
SAİT BALCI