Makaleler

LAİKLİK TEHLİKEDE Mİ DEĞİL Mİ?

AKP’nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na verdiği öneride, Anayasa’nın ‘’Din ve Vicdan Hürriyeti’’ başlıklı 24. maddesinin son fıkrasında yer alan ‘’Kimse, Devletin sosyal, ekonomik siyasi veya hukuki temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandırma veya siyasi veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla dini veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz’’ maddesinin kaldırılması öngörülüyormuş.

Öneride ayrıca, aynı maddenin ilk fıkrasında yer alan ve ibadet, dini ayin ve törenlerin Cumhuriyetin niteliklerini, devletin bölünmez bütünlüğünü koruma altına alan 14.maddesine aykırı olamayacağı hükmünün de kaldırılması istenmiş.

Anlayacağınız siyasi İktidar Partisi, kibarca Anayasa’nın değişmez ilkesi olan ‘’laiklik’’ ilkesini kaldırıverelim diyor. Oldu olacak tez elden şeriatı da ilan ediverin de olsun bitsin bari. Zaten niyet bu değil m? Yıllardır beslenen özlem bu değil mi? Aslına bakarsanız ‘’laiklik ‘’ilkesini kaldırma teklifi bile başlı başına bir suç teşkil ediyor. Çünkü Anayasa’nın ‘’laiklik ‘’ ilkesini değişmez ve değiştirilmesi dahi teklif edilemez maddeleri arasındadır. Cumhuriyetin temeline dinamit koyanlar görüldüğü üzere dur durak bilmiyorlar ne yazık ki. Peki, iktidar partisini kim durduracak?’’Laiklik tehlikededir ‘’ diyemem diyen Muhalefet Partisi mi? Hiç sanmıyorum. Muhalefet Partisinin, öncelikle laikliğin tehlikede olduğuna inanması lazım değil mi? Peki kim durduracak İktidar partisini? İktidar partisini Cumhuriyetin bekçileri yani Cumhuriyetin savcıları durdurması lazımdır. Anayasa Mahkemesi tarafından irticanın odağı olduğu tescillenen siyasi iktidarı, Cumhuriyetin Savcıları durdurabilirler mi? İşte bütün mesele de burada zaten.

İktidar Partisi, dini temellere dayanan devlet yönetimi özlemini ilk defa da dillendirmiyor hani. İktidara gelmelerinden bu yana her attıkları adım bu isteme çıkıyordu zaten. ‘’Hem Müslüman hem laik olunmaz’’. ‘’Ya Müslüman olacaksın ya da laik’’ söyleminden başka bir anlam çıkarılabilir mi? ‘’Milli Görüş Gömleğini çıkardık’’ açıklamaları sizce samimi söylemler midir? Aklı olan her yurttaş siyasi iktidarın ne yapmak istediğini pekâlâ anlayabilir. Önemli olan meselenin özünün anlaşılmasının istenip istenmediğidir.

Değerli okurlar, şu an halen Osmanlı İmparatorluğunun çöküş dönemini tekrar yaşamaya başladık. İşgal Devletleri geçmişte Sevr antlaşması ile vatanın dört bir yanını paylaşmışlardı. Memleketimiz işte gene Emperyalist Ülkeler tarafından yine işgal altında bulunmaktadır. Günümüzün işgalleri, Emperyalist Ülkelerin kurmuş olduğu askeri üslerle ve Ülkeyi idare eden siyasi İktidarın Ülkenin çıkarları yerine Emperyalizmin çıkarlarını gözetmesi ile mümkün olmaktadır. Siyasi iktidar emperyalizmin çıkarlarını gözetmenin yanı sıra aynı zamanda icraatlarıyla dini kurallara dayanan yönetim şekline doğru yol almaktadır. Delik bohçaya dönen Anayasa’nın değişen maddeleri de bu durumu zaten açık ve net bir şekilde kanıtlamaktadır. Tüm bu olup bitenler karşısında geçmişte yelpazenin sağ bloğunda yer alan partililerin bile yaklaşmakta olan tehlikeleri anlamış olmalarına rağmen yelpazenin solunda bulunan partililerin bu tehlikeleri görememiş olması oldukça üzücüdür. Vatan adım adım Anayasa Komisyonunda bölünmeye ve dini kurallara dayanan rejime doğru giderken komisyonda bulunan Muhalefet Partililerin sanki her şey kontrol altındaymış gibi kendilerini oldukça rahat hissetmeleri anlaşılır bir durum değildir. Siyasi iktidarın her zaman bir B Planının olduğunu ve çoğunluğun siyasi iktidarda olduğunu hesaba aldığımızda Muhalefet Partilerin hiçbir yaptırım güçlerinin olmadığı açıkça ortaya çıkmaktadır. Sözde ’’Laiklik ilkesinden hiçbir ödün vermeyeceğiz’’ gibi söylemlerinde hiçbir anlamı ve manası bulunmamaktadır. Her şey siyasi iktidarın kontrolü doğrultusunda ilerlemektedir.

‘’Laikliliğin tehlikede’’ olduğunu söyleyemeyenlerin şimdi siyasi iktidarın gerçek niyetinin ortaya çıkmasına ne diyecekler merak ediyorum doğrusu.’’Yargıda cemaat yapılanmasının olduğuna inanmıyorum’’diyenler acaba geldiğimiz noktada halen aynı kanatta mıdırlar? Yoksa siyasi iktidarın niyetinin farkına varmışlar mıdır? Umarım laikliğin tehlikede olduğunun farkına varmışlardır. Umarım bundan böyle yeni dönemde siyasi iktidarın icraatlarını meşrulaştıracak adımlar atmazlar. Umarım bundan böyle siyasi iktidarın seline akıp gitmezler. Umarım bundan böyle Mecliste muhalefetin varlığını hissettirirler. Umarım Muhalefet Partileri, bundan böyle bir araya gelip tutuklu Milletvekillerini Silivri Toplama Kampından, Meclis çatısı altına almak için gerekli azmi ve kararlılığı gösterirler. Umarım bundan böyle Cumhuriyetin temel ilkelerinden olan ‘’laiklik’’ ilkesine topyekûn sahip çıkarlar.20.07.2012 Cuma

SAİT BALCI

Paylaş

4 thoughts on “LAİKLİK TEHLİKEDE Mİ DEĞİL Mİ?

  • hasan Ceylan

    Sayın Sait Balcı Eğer bir anayasad her hangi bir madde için değiştirilemez değiştirilmesi dahi teklif edilmez diye bir hüküm varsa O anayasa halkın anaysası değil bir avuç zümrenin çııkarlarını koruma üstüne bina edilmiş kurallar silsilesi olur. Demokratik Anayasalar çoğunluğpun kabul ettiği azınlığında haklarının güvence altına alındığı bir toplum sözlşemsidir. “AKP Laikliği kaldırm girişimi ile suç işliyor” tezi tutarlı değil. Evet öyle bir niyetleri olabilir . O zaman laikliğin korunmasını isteyenler, laiklik olmadığı zaman bireyin hangi hak ve özgürlükten yoksun kalacağını halka anlatmalı halkı ikna etmelidirler Halkın çoğunluğunun istemediği hiçbir kural işlemez. Bakın bunlar atatürkçü değil bakın bunlar şeriat istiyor bakın bunlar ülkeniyi bölüyorlar bakın bunlar kürtçü diyerek bir yere varılmadığı görüldü Bırakın herkes niyeti neyse açık söylesin bizde niyetimizi söyleyeim İnsanların fikirlerini dünayay bakış açısı dünayayı algılayış biçimi ve mensubu bulşunduğu sınıfsal ilişkiler belirler. Siz neyi dokunulmaz tartışılmaz kılartsamnnız halkı ondan uzaklaştırısınız Atatürkü dokunulmaz tartışılamz dedik halk atatürk düşmanlarına oy verdi Laiklik dokunlumaz dedik halk muhafazakarlaştı vatan bölünmez bir bütündür dedik filil olarak bölündü Bu ülkenin solcularının atatürkçülerinin sosyalistlerinin siyaset yapma tarzında temeldee bir yanlış var Ben bu yanlışı sizn bu yazınızın bütününde de görüyorum. Ne demek anayasanın değiştirlemz ilkesi ne demek değiştirmeyi teklif etmek bile suç ? selamlar saygılar

    Yanıtla
  • SAİT BALCI

    Sayın Hasan Ceylan,
    Bir Ülkenin Anayasasını her iktidara gelen siyasi partiler kendine göre değiştiremez.Anayasa yapmanın da bir adabı ve usulü vardır.Anayasa,siyasi iktidarın çoğunluğu ile değil her kesimden oluşan kurucu üyelerin bir araya gelmesiyle oluşan komisyon ile yapılır.Elbette iktidara gelen siyasi parti halkı n büyük çoğunluğunun oyunu alarak gelmiştir.Bu yüzden mevcut Anayasa çerçevesinde ülkeyi yönetir.Halk,bir siyasi partiyi tek başına iktidara getirirken aynı zamanda Anayasanın değiştirilemez maddelerini de değiştir diye oy vermemiştir.Örneğin bugün halk A partisni tek başına iktidara getirir ama bakarsınız yarın o A partisini meclis dışında bırakıverir.Bu halkın tercihidir.Bu durum eskiden beri böyle olmuştur ve bundan böyle de böyle olacaktır.Bu yüzden iktidara gelen siyasi partiler geçicidir.Her iktidara gelen siyasi parti ben halktan oy aldım Anayasayı kendime göre değiştireceğim derse o ülkede demokrasiden söz edilemez.Elbette halkın çıkarları doğrultusunda hukukun yetersiz kaldığı durumlarda iktidarda olan siyasi partiler Mecliste Anayasa değişikliğine gidebilirler.Burda zaten sorun yok.Sorun,mevcut rejimin değiştirilemez maddelerinin kaldırmaya yönelik yapılan çalışmalardadır.Siz Anayasanın değiştirilemez maddelerini değiştirmeye kalkarsanız o zaman siz asıl Cumhuriyeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmiş sayılırsınız.Meseleyi bu açıdan değerlendirmek lazımdır.İyi akşamlar dileklerimle.

    Yanıtla
  • Tanzer Çokcoşkun

    Demokrasiyi sindirememişiz halen bu tartışmalar bunu gösteriyor. Demokrasi çoğunluk rejimi değil, azınlıklarında haklarının korunduğu bir sistemdir. Bu yüzden demokrasinin ve Cumhuriyetimizin devamı için bu maddeler değiştirilemez, değiştirilesi teklif dahi edilemez. Tabii Cumhuriyete inancı olanlar için bu böyledir. Birde İsmet İnönü’ye laf söyleyen insanlar onun getirdiği demokrasiyi bile beğenmiyorlar yazık bu ülke ve rejim için kefensiz yatanların mücadelesine.

    Yanıtla
  • NALAN

    anayasanın ilk 3 maddesi değişmez değiştirilemez..değiştirildiği zaman zaten ne cumhuriyet kalır ne laiklik kalır ne de hasan ceylan gibi her devrin sözüm ona gaztecileri kalır…..ha sahi kim bu HASAN CEYLAN?????

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Menu Title