GENİŞLETİLMİŞ ORTADOĞU VE KUZEY AFRİKA PROJESİ ( GOKAP ) 5
DSP-MHP-ANAP HÜKÜMETİNE YAPILAN SİVİL DARBE:
Öcalan 13.02.1999 tarihinde Kenya’da yakalanıp ülkemize teslim edilmesinden sonra 18.04.1999 yılında Milletvekili Genel Seçimleri yapıldı. Yapılan genel seçimlerden Bülent Ecevit’in Genel Başkanı olduğu DSP %22.19 oy oranıyla seçimlerden birinci parti olarak çıktı. MHP 17.98 oy oranıyla ikinci oldu. ANAP ise % 13.22 oy oranıyla üçüncü parti oldu. Genel seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel hükümeti kurmak üzere tekrar Bülent Ecevit’i görevlendirdi. Bülent Ecevit 28.05.1999 tarihinde DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümetini tekrar kurdu.
Kurulan koalisyon hükümeti 2001 yılındaki ekonomik krizi atlatamadı. Bunun üzerine Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Kemal Derviş ülkeye çağrıldı. Kemal Derviş’e koalisyon hükümetinde Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Türkiye Kalkınma Bankası ve Sermaye Piyasası Kurulunun sorumluluğu verildi. DSP-MHP-ANAP Hükümetinde geniş yetkilerle donatılan Kemal Derviş, Bülent Ecevit ve Devlet Bahçeli ile sürekli sorunlar yaşadı. Bülent Ecevit 04.05.2002 tarihinde rahatsızlanarak Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesine kaldırılması ise sonun başlangıcıydı. Başbakan Bülent Ecevit tedavi görürken Hüsamettin Özkan, İsmail Cem ve Kemal Derviş üçlüsü ABD’den aldıkları direktifler doğrultusunda yeni arayışlara yöneldiler. Hüsamettin Özkan, İsmail Cem ve Kemal Derviş’in bir araya gelerek Ecevit ’siz ve MHP’siz hükümet arayışları aslında DSP-MHP-ANAP hükümetine yapılan sivil bir darbeydi. Bu sivil darbenin arkasında ABD vardı. ABD’nin Irak’a ülkemiz toprakları üzerinden girmesine Ecevit’in olumsuz yaklaşması, Hüsamettin Özkan, İsmail Cem ve Kemal Derviş’i, Ecevit ’siz ve MHP’siz bir hükümet için harekete geçirmişti.
ABD’nin Ecevit ’siz ve MHP’siz hükümet arayışları basına yansımasından sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 7 Temmuz 2002 tarihinde Ecevit ile konuşmaya bile gerek duymadan 03.11.2002 tarihinde erken genel seçim istedi. Bu gelişmelerden sonra Hüsamettin Özkan DSP’den ve hükümetten ayrıldı. Hüsamettin Özkan’ın ardından İstemihan Talay ile Hasan Gemici de partilerinden istifa ettiler. Sonrasında İsmail Cem’de DSP’den ayrıldı. İsmail Cem ile Hüsamettin Özkan 21.07.2002 Tarihinde Yeni Türkiye Partisini kurdular. Kemal Derviş ise bir süreliğine gittiği ABD’den geri dönmedi. Dolayıyla Yeni Türkiye Partisine de katılmadı. Bu durum Yeni Türkiye Partisinde şok etkisi yaptı. Aslında Kemal Derviş ABD’ye gittikten sonra durum değerlendirmesi yapmış ve Yeni Türkiye Partisinin seçim barajını aşamayacağını anlamıştı. Bu yüzden Kemal Derviş kader birliği yaptığı İsmail Cem ile Hüsamettin Özkan’ı yarı yolda bırakmıştı.
Türkiye, DSP-MHP-ANAP Koalisyon hükümetinin geleceğini düşünürken, ABD AKP’yi kurduruyordu. Kemal Derviş’in de Yeni Türkiye Partisine katılmayışının arkasında bu gerçek vardı. Çünkü ABD bir an önce Irak’a girmek istiyordu. Bülent Ecevit hükümetinin olumsuz yaklaşımları ABD’ye AKP’yi kurdurmak zorunda bırakmıştı. 03.11.2002 tarihinde yapılacak olan seçimlerden AKP iktidara gelirse, ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi kaldığı yerden devam edebilecekti. Bugün kuşatılan medya da o zaman, AKP’nin iktidara gelmesi için ellerinden geleni yaptılar. Sonuçta 03.11.2002 tarihinde yapılan genel seçimlerden AKP % 34.43 oy oranıyla tek başına iktidara geldi. % 19.41 oy oranıyla CHP Ana Muhalefet Partisi oldu. DSP, MHP ve ANAP ise baraj altında kaldılar. 1999 tarihinde yapılan seçimlerden % 15.41 oy oranıyla TBMM ’giren Fazilet Partisi ile % 12.01 oy alan Doğru Yol Partisi de baraj altında kaldı.