ERKEN SEÇİM TEHDİTİ
Pazartesi gününden bu yana Başkanlık Yasa Tasarısının TBMM’de görüşülmesi ve oylanması devam ediyor. Şu ana dek ilk beş madde görüşüldü, oylandı ve kabul edildi. Sırada diğer maddeler var. Bu aşamada herhangi bir olağanüstülük yaşanmaz ise görüşme ve oylama devam edecek. Şu anda görünün köy ise görüşmelerin ve oylamanın Başkanlık maddelerinde tıkanacağı yönünde. Yoksa Bahçeli ile durduk yerde Anayasa değişiklik teklifinin Meclis’ten geçmemesi durumunda parlamentonun yenilenmesi gerektiğini söylemezdi.
TBMM’de görüşülmekte ve oylanmakta olan Başkanlık yasasının parlamenter sistemi rafa kaldıracağı konusunda sanıyorum hiç kimsenin farklı düşündüğü yok. Hatta iktidar çevreleri de bu durumun farkında. Ancak iktidar partisinin milletvekilleri ile bu yasa tasarısına oy veren MHP’li milletvekilleri, milletin vekilleri olmadığı için kendi görüşlerini sandığa yansıtamıyorlar. Vücutları kendilerine ait ama beyinlerini kiraya vermiş durumdalar. Bu yüzden milletin vekilliği yerine kendilerine hitap edenlerin vekilliğini yapıyorlar. Daha açık söylemek gerekirse AKP’li vekiller milletin vekilliği yerine Erdoğan’ın vekilliğini yapıyorlar. Keza şu ana dek Başkanlık Yasa Tasarısına oy veren MHP’li Milletvekillerinin de AKP’li milletvekillerinden pek bir farkları yok. Şu ana kadar görünen tablo buydu. Başkanlık Yasa Tasarısının diğer maddelerinin görüşülmesi esnasında bu tablonun değişeceği kanısındayım. Çünkü ülkenin rejimini değiştirecek maddelere sıra yeni geldi. Dananın kuyruğu kopacaksa, bu maddelerde kopacak.
Bahçeli gelinen durum itibarıyla ‘’MHP çatlıyor gibi ifadeler kullanılıyor bunları kabul etmiyorum. Oylamada ani iniş çıkış beklemiyorum. Dönüş beklemiyorum artış olabilir. ‘’ diyor ama gelişmeler Bahçeli’yi hiç te doğrulamıyor. Başkanlık Yasa Tasarısı’nın TBMM’de görüşülme arifesinde Bahçeli’nin en çok güvendiği Başkan Yardımcısı olan Atilla Kaya, bu yasa tasarısına oy vermeyeceğini söyleyerek istifa etmişti. Sonrasında Ankara İl Başkanı Yardımcısı Özgür Işık istifa etti. Yine Düzce’nin Akçakoca İlçesinin Başkanı Tacettin Akman ile Yönetim Kurulu Üyeleri komple istifa ettiler. Dün Koray Aydın sosyal medya hesabından “MHP referanduma evet, başkanlığa hayır der ve bir kez daha yenilirse, geçilecek başkanlık sistemiyle de tarihe gömülürse bunun hesabını kim verecek?’’ diye sordu. Başkanlık Yasa Tasarısına daha önce oy vermeyeceğini açıklayan Milletvekili ve partinin önde gelen isimleri de var. Şimdi tüm bu olup bitenler karşısında Bahçeli tutmuş MHP’nin çatladığı yönündeki ifadeleri kabul etmiyorum diyor. Bahçeli MHP’nin çatladığı yönündeki ifadeleri kabul etmeyebilir. Bu bakış açısı Bahçeli’ye aittir. Ancak görünen köy kılavuz istemez. MHP bal gibi çatlıyor. Eğer Bahçeli Başkanlık konusunda ısrar etmeye devam ederse ortada MHP diye bir parti de kalmayacak.
MHP’de gelişen olayları bir de iyi tarafından ele alayım. Eğer MHP çatırdamıyorsa, yani her şey yolunda ise o zaman Bahçeli ne diye ‘’oylamada ani iniş çıkış beklemiyorum. Dönüş beklemiyorum artış olabilir, Fireyi mercekle aramak lazım. Anayasa Meclis’ten geçmezse parlamento yenilenmeli’ ’diye bir açıklama yaptı? Yoksa Bahçeli firelerin kendi partisinden çok iktidar partisinden mi geleceğini düşünüyor? Zaten ne olacaksa Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Başkanlığın verileceği maddelerde olacak. Bahçeli’de zaten fireyi bu maddelerin oylamasında verecek. Bahçeli’de zaten bundan korkuyor. Bahçeli bu yüzden bu yasa tasarısının geçmemesine kendi milletvekillerinin neden olmamasını istiyor. Çünkü bu işin sonunda Erdoğan’a verilen sözün tutulamaması konusu var. Bahçeli şimdi sırf bu yüzden endişelenmeye başladı. Şimdi aklı sıra partililerini açıktan tehdit ederek, Başkanlık Yasa Tasarısında fire yaşanmaması için gayret sarf ediyor. Anlayacağınız Bahçeli erken seçim sopası ile Milletvekillerini korkutmaya çalışıyor. Ecel’in ölüme faydası yok’’ diye bir atasözümüz vardır bilirsiniz. Bahçeli’nin durumunun da bundan bir farkı yok.13.01.2017