DOLMABAHÇE MUTABAKATI
Adana’da toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bugün terör örgütlerin sırtını sıvazlayanlar aynı kuyuya kendileri düşecekler. Dün biri çıkmış Dolmabahçe mutabakatından bahsediyor. Böyle bir mutabakat yok. Bu iktidarın terör örgütüyle bir mutabakatı söz konusu değildir” dedi. Evet, konumuz Dolmabahçe Mutabakatı. Buradan başlayalım.
Bundan bir yıl önce Dolmabahçe Mutabakatının açıklandığı gün Erdoğan ‘’Bu hasretle beklediğimiz bir çağrıdır’’ demişti. Peki, şimdi Erdoğan’ın hangi sözlerine inanacağız? Dolmabahçe Mutabakatının imzalandığı günkü sözlerine mi, yoksa Adana’da toplu açılış törenin de yaptığı konuşmaya mı? Ne dersiniz? Erdoğan’ın hangi sözlerine inanmalıyız?
İsterseniz öncelikle Dolmabahçe Mutabakatını kimler imzalamış ona bakalım. O gün basına yansıyan fotoğrafta hükümet kanadından İçişleri Bakanı Efkan Ala, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve Mahir Ünal var. HDP kanadından ise Sırrı Süreyya Önder, İdris Baluken ile Pervin Buldan var. AKP ve HDP’li Milletvekilleri Dolmabahçe Sarayında bir araya gelerek kameralara poz veriyorlar. Sonrasında Sırrı Süreyya Önder Mutabakat Metnini okuyor. Hükümet kanadının önemli mevkilerdeki bu iki Bakanı da uslu uslu Sırrı Süreyya Önder’in okuduğu metni dinliyorlar. Bu iki Bakanın Erdoğan’a en yakın isimler olduğunu sanırım hatırlatmama gerek yok. Okunan metin televizyonlardan da canlı olarak yayınlandığına göre geriye Dolmabahçe Mutabakatının varlığını kabul etmekten başka çıkar yol kalmıyor. Zaten bu mutabakat Oslo’da varılan anlaşmanın yasalaşmasıydı. Şimdi kalkıp ta böyle bir mutabakat yok demenin bir âlemi yok. Ortada bir mutabakat vardır. Bu mutabakatın adı da Dolmabahçe Mutabakatıdır. Mutabakatı Sırrı Süreyya Önder okumuştur. Söz konusu Mutabakat İçişleri Bakanı Efkan Ala, Başbakan yardımcısı Yalçın Akdoğan ve Mahir Ünal’ın da bulunduğu bir ortamda okunmuştur. Mutabakat Oslo anlaşmasına dayanmaktadır. Mutabakat imzalandığı zaman da Erdoğan ‘’ Bu hasretle beklediğimiz bir çağrıdır’’ demiştir. Nokta.
Peki, HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in açıkladığı mutabakat metinde neler yazıyor? Bir de anlaşmaya varılan bu maddeleri hatırlayalım.
1-Demokratik siyaset tanımı ve içeriği
2-Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması
3-Özgür vatandaşlığın, yasal ve demokratik güvenceleri
4-Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına yönelik başlıklar
5-Çözüm sürecinin sosyo ekonomik boyutları
6-Çözüm sürecinde demokrasi güvenlik ilişkisinin, kamu düzenini ve özgürlükleri koruyacak şekilde ele alınması
7-Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri
8-Kimlik kavramı, tanımı ve tanımlanmasına dönük çoğulcu demokratik anlayışın geliştirilmesi
9-Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, 10-çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması
10-Bütün bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa
Bugün bu maddelerin içeriğini yazacak değilim. Benim derdim sadece Dolmabahçe Mutabakatının olup olmadığını ortaya koymak. Cumhurbaşkanı Erdoğan halen daha böyle bir mutabakat yok diyorsa ki; belki bir muhtemel unutmuş olabilir. O zaman kendisine Yalçın Doğan İle Efkan Ala bilgi vermesi lazım. Sanıyorum bu iki Bakanımız Cumhurbaşkanını aydınlatırlar. Eğer Cumhurbaşkanımızı onlar da aydınlatamazsa en son iş sır küpüm dediği Hakan Fidan’a düşüyor. Hepsi bu. 28.04.2016