Makaleler

LİSTELER TAMAMSA HAYDİ BAKALIM SEÇİM MEYDANLARINA

sait-balci
18 Şubat Salı günü Belediye Başkanı ve Meclis Üyesi Aday listelerinin seçim kurullarına verilmesiyle birlikte yerel seçim maratonuna girmiş bulunmaktayız. Sanıyorum bir iki gün de eksiklerin tamamlanma süreci var. Sonrasında 30 Mart gününe kadar ülke çapında kıyasıya bir seçim yarışı yaşanacak. Daha dün yine internete düşen ses kaydına göre İstanbul Belediye Başkanlığını, Cumhuriyet Halk Partisi Adayı Mustafa Sarıgül’ün alacağı korkusundan Başbakan’ın yine ‘’Alo Fatih’’ dediği ortaya çıktı. Başbakan, ‘’Gücü Dalkavukluğunda’’ sloganını uygun gördüğüm Haber Türk Gazetesine Mustafa Sarıgül’ün ‘’fena geldiğini’’ söylemiş. Mustafa Sarıgül’ün gazete de yer verilmemesini istemiş. Hey Allah’ım! Ne günlere kaldık! Muhalefet partisi adaylarından korkan bir Başbakan’da görmemiştik. Şükür yarabbi bu günleri de gördük. Yüce Allah’ımız verdikçe veriyordu. Demek ki Allah da kayıl gelmez olmuş bunlara. Zaten Millet oyları rüşvet alsınlar diye vermemişti. Yolsuzluk yapsınlar diye vermemişti. Devletin Bankalarını kendi şirketlerinin kasaları gibi kullansınlar diye vermemişti. Demokrasiyi rafa kaldırsınlar diye vermemişti. Yurtsever aydınları ve Türk Ordusunun komutanlarını zindanlara atsınlar diye hiç vermemişlerdi. Ancak iktidar milletin iradesini tersinden anlamış neylersiniz.

Geçtiğimiz süreç içinde Belediye Başkan Adaylarının belirlenmesinde gerek İktidar Partisinde gerekse Cumhuriyet Halk Partisinde kısa süreli depremler yaşanmıştı. Aday gösterilmeyen bazı aday adayları parti değiştirdi. Küskünlükler yaşandı. Bu süreçte aday adaylarının haklı olduğu durumlar da vardı. Çünkü parti örgütlerine adayların seçim yöntemi ile belirleneceği sözü verilmişti. Sonrasında seçim yerine anket yöntemi ile adayların belirleneceği söylendi. Ancak birçok yerde anket yöntemi de uygulanmadı. Adaylar Genel Merkez tarafından belirlendi. Bu yüzden aday belirleme yöntemi örgütleri kızdırdı. İktidara aday olan Cumhuriyet Halk Partisi öncelikle örgütlerine güvenmeliydi. Atacağı adımları üyelerin iradesine göre atmalıydı.

Geldiğimiz bu süreçte Cumhuriyet Halk Partisi ne kadar hata yaptıysa aday gösterilmeyen aday adayları da o denli hata yaptı. Halen Belediye Başkanı olup ta bu dönemde tekrar aday gösterilmeyen aday adayları vardı. Bu adaylar belki de yeniden aday gösterileceklerini tahmin etmişlerdi. Ancak aday gösterilmeme durumları da vardı. Bunu da bilmek gerekiyordu. Bu duruma rağmen süreç içinde Genel Merkezin aday belirleme yöntemine itiraz etseler de pek fazla ses çıkarmadılar. Yani bir nevi Genel Merkezin aday belirleme yöntemine razı oldular. Sandılar ki yine kendileri aday gösterilecek. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Parti birçok yerde gerek Belediye Başkanlarını gerekse örgütün adaylarını bay pas etti. Bu durum kuşkusuz istifaları da beraberinde getirdi. Bu süreçte aday olamayan partililer de ne derecede partili olduklarını istifaları ile kanıtladılar. Evet, aday olamayıp ta istifa eden bu adaylara üzüldük. Ancak istifa ederek bir başka partinin adayı olmak suretiyle partilerine ne kadar zarar verdiklerini de gördük. Aday olamayınca gemiyi terk eden bu partililer seçilmiş olsaydılar daha sonra partiyi nasıl temsil ederlerdi Allah bilir. Zaman her şeye rağmen Laik Cumhuriyet’i sahiplenme günüdür. Lozan’ın tartışıldığı bu günlerde sıkı sıkıya birbirimize kenetlenme günüdür. Türk Milletini ayaklar altına alan AKP’ye karşı mücadele verme günüdür. Yolsuzluğun ve rüşvetin kol gezdiği bir ülkeyi düzlüğe çıkarma günüdür.

Korkarım şimdi de İl ve İlçe Seçim Kurullarına verilen Aday Listelerinden sonra sıralamaya giremeyen ve sıralamada yerini beğenmeyen adaylar sorunu yaşanacak. Bu adaylara şimdi benim de bir çift sözüm olacak. Bu saatten sonra yeni bir kriz çıkarmanın ne partiye ne de memlekete faydası vardır. Geriye yapılacak tek iş, Belediye Başkan Adaylarının etrafında kenetlenerek top yekûn seçimlere odaklanmak olmalıdır. Halkın içine karışarak Belediye Başkan Adaylarının projelerini seçmenlere anlatmak olmalıdır. Ta ki 30 Mart akşamına kadar. Çünkü 30 Mart akşamından sonra ağzınızla balık da tutsanız nafiledir. 19.02.2014

SAİT BALCI

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Menu Title